Personlig assistent: En ung, unik och komplex profession

Professionen personlig assistent är en förhållandevis ung profession som skapades i samband med handikappreformen år 1994. År 1994 beslöt man nämligen att äntligen lagstifta kring funktionsnedsattas rätt till självständighet och full delaktighet i samhället, i och med det kom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, där bland annat rätten till personlig assistans regleras.

Det är inget lätt jobb du har valt, istället är det nog ett av de svårare jobb man kan välja i dagens samhälle. Som personlig assistent ska du finnas utan att ta plats, du ska sätta någon annans önskemål och vilja i första rummet och du ska assistera utan att lägga någon värdering i de val som görs. Du ska kunna arbeta på ett sätt där du inte märks, du bara finns där när du behövs och gör det som krävs för att brukaren ska kunna leva sitt liv på sitt sätt, även om det går stick i stäv med de val du gör i ditt liv. En professionell assistent vet vem som är huvudperson och vem som är statist, en professionell assistent vet också att utan statister så blir inte innehållet detsamma, båda parter behövs men makten att bestämma innehållet ska ligga hos huvudpersonen, hos brukaren. En professionell assistent vet att han/hon har ett viktigt arbete som ställer krav på lojalitet, empati, punktlighet och personligt engagemang.

För att tydliggöra hur viktigt ditt arbete är ställer LSS höga krav på dig i ditt arbete och bland annat lyder du under en hård tystnadsplikt, dokumentationsplikt och rapporteringsskyldighet.

En arbetsdag som personlig assistent

En arbetsdag kan nästan se ut precis hur som helst, eller nästan likadan varje dag. Du kan i ditt arbete befinna dig hemma hos brukaren eller hos en kompis till brukaren, i skolan, på fritids, på tunnelbanan, på Arlanda eller i ett flygplan på väg till Paris.  Ibland vet du innan du börjar vad som kommer hända under ditt arbetspass och ibland vet du bara när du börjar och på vilken plats du förväntas befinna dig. Arbetspassen kan vara långa eller korta och förlagda både till dagar, kvällar, nätter och helger.

Nyfiken på oss?

Testa vårt sätt, ge oss chansen att underlätta din vardag

Vill du jobba som
personlig assistent?

Sök till någon av våra utannonserade tjänster eller skicka in en spontanansökan

Gjort dig illa på jobbet?

Ta för vana allt alltid rapportera eventuella olycksfall och tillbud till oss på kontoret så att vi kan ta vårt ansvar som arbetsgivare.

Ring oss på kontoret och berätta vad som har hänt eller fyll i det här formuläret